Szeretnék megosztani veled egy olyan egyszerű receptet amit igazán itt a liguriai asszonyok készítenek felsőfokon, mivel köztudottan kevés hozzávalókkal is csodákat művelnek a konyhában.
Ez is egy ilyen kis csoda. Amikor készítik, isteni illatok keringenek a levegőben.
Az érdekessége ennek a receptnek, hogy az apróbb fogásokat annál a háznál tanultam meg ahol a néni már nem volt képes főzni és a szerepét a 91 éves férje vette át, a felesége irányításával. Itt léptem be én az életükbe, amikor is belefáradt a házimunkába ez a kedves idős férfi.
Mondanom sem kell, volt bennem egy jó adag bizonytalanság, de együtt leküzdöttük. Úgy gondolom, ha szeretsz főzni kedves követőm akkor nem okoz problémát ennek a kitűnő receptnek az elkészítése, mert azon kívül, hogy olcsó, nagyon egészséges is.
Tehát munkára fel, nézzük a hozzávalókat 4 személyre:
![]() |
| Kattints a képre a nagyításhoz |
- 5 db. nagyobb v. 10 db.kisebb cukkini
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 szalvia levél v. 1 csipetnyi szárított
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. reszelt parmezán
- zsemle morzsa szükség szerint
- 1 ek. olíva olaj
- só
Elkészítése: Az alaposan megmosott cukkiniket a nagyságától függően vágjuk hosszában félbe a nagyobbakat még egyszer keresztbe is. A vöröshagymát tisztítsuk meg és ezt is vágjuk négyrét. Amikor ezzel kész vagyunk, tegyük fel főni enyhén sós vízbe, és főzzük félpuhára együtt a hagymával, ez 8-10 perc főzést jelent.
Ameddig főnek, a petrezselyemlevelet és a fokhagymát a szalviával aprítsuk finomra. Egy serpenyőbe az olajon dinszteljük meg néhány szem sóval, nehogy túlságosan megpiruljon és amikor kész tegyük félre.
Szűrjük le a főtt zöldségeinket és hagyjuk kihűlni.Amikor kihűltek egy kiskanál segítségével kaparjuk ki a cukkinik közepét óvatosan, hogy a formáját megtartsa.A főtt hagymával aprítsuk össze, majd tegyük a serpenyőben lévő petrezselyemhez. Néhány percig süssük együtt alacsony hőfokon, majd a tűzről levéve annyi zsemle morzsát adjunk hozzá amennyi felszívja a még benne lévő folyadékot.Utoljára adjuk hozzá a reszelt sajtot, jól keverjük össze, ezzel befejeztük a töltelékünk elkészítését.
A kivájt cukkiniket egy kiskanál segítségével töltsük meg ezzel a masszával és egy lapos sütő lemezre rakjuk le, amit előzőleg alufóliával vagy sütő papírral béleltünk ki.
180 fokos előmelegített sütőben 20 percig süssük, a tölteléknek szép aranybarnának kell lennie és finom illatokat árasztania ami igazolja, hogy megsültek.
Tudom első olvasásra nem egyszerű, de megéri kipróbálni, mert azon kívül, hogy ízletes amint fentebb említettem nagyon egészséges étel, amit ajánlok figyelmetekbe, hiszen most van a szezonja.
Jó étvágyat kívánok !!

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.